Start met tennis

Tennis is een prachtige sport die door meer dan 600.000 mensen in Nederland wordt gespeeld. Je kan op elke leeftijd tennissen, een sport voor nu en op je oude dag. Het kiezen van de juiste vereniging en materialen is essentieel. Wij zetten alles op een rijtje voor een ideale start van tennis! 

Een korte introductie over Smashing. Wij zijn begonnen als tennisschool die op verschillende tennisverenigingen en locaties tennistrainingen aanbied; altijd in samenwerking met de vereniging. Het aanbieden van tennistrainingen is onze core-business. Je kan ook bij ons terecht voor al je tennismateriaal, het huren van een tennisbaan of een gezellig drankje in één van onze sportcafés.


Verenigingen

Waar wil je graag tennissen? Ons advies is een vereniging te kiezen die relatief dichtbij is en past bij jouw interesse. Kies je voor een drukkere vereniging met veel activiteiten of juist een rustigere vereniging waar je altijd terecht kan? In ons overzicht zie je alle verenigingen: klik op de vereniging voor meer informatie.

Belangrijk om te weten.  Om tennistraining te volgen is het verplicht lid te zijn van de vereniging, TSC Kardinge is hierop een uitzondering. Het lidmaatschap voor de vereniging dien je bij de vereniging aan te vragen; als lid mag je op de tennisbanen spelen en meedoen aan activiteiten van de vereniging. De tennistraining loopt direct via Smashing en kan aangevraagd worden via mijn.smashing.nl.

 = Smashing locaties


Tennistraining

Tennis is een technische sport. Het is verstandig om direct te starten met training voor het aanleren van een juiste techniek. Een verkeerde techniek kan snel tot blessures leiden, een trainer zal hier tijdig op ingrijpen.  In de trainingen wordt niet alleen de techniek behandeld, ook de tactiek komt regelmatig voor.

De trainingen starten tweemaal per jaar. Het zomerseizoen begint in april en het winterseizoen in oktober. Voor de start van de trainingen kan je inschrijven via mijn.smashing.nl. Tussentijds instromen is mogelijk mits wij een passende groep kunnen vinden. Neem hiervoor contact met ons op via info@smashing.nl of 050 – 750 15 40.

Wij bieden in principe 3 trainingsvormen aan. Dit is privé- en duotraining, groepstraining voor 4 personen en groepstraining voor 8 personen. Er zijn ook verenigingen die aan het begin van het seizoen ‘maak kennis met tennis’ aanbieden; een korte tenniscursus om zonder verplichtingen. Klik hieronder op een knop voor meer informatie.


Jeugdtennis

Bij Smashing vinden we het belangrijk dat kinderen zien hoe leuk sporten is. Om kinderen met plezier te laten kennismaken met tennis, hebben we Tenniskids. De getalenteerde jeugd kan op niveau trainen bij Tennisteam Het Noorden. En een Zomersportweek vol tennis? Dat is leuk voor iedereen!

We maken het de kinderen natuurlijk niet té makkelijk, want dan gaan ze zich vervelen. Het Tenniskids-programma bestaat uit vier fasen: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Kinderen worden per niveau en leeftijd ingedeeld en leren per fase tennisvaardigheden.

Klik hier voor meer informatie over tenniskids.


Tennismateriaal

De juiste keuze van tennismateriaal is essentieel. Een verkeerd racket of schoeisel kan snel leiden tot blessures. Je Smashing-tennistrainer kan altijd het beste advies geven, hij of zij ziet je tennissen en weet wat het beste bij je past. Begin je met ‘maak kennis met tennis’ of jeugdtraining? Koop niet direct een tennisracket, maar wacht het advies van de trainer af! Ga voor direct advies naar een van onze fysieke winkels of onze online winkel.


Puntentelling

Een tenniswedstrijd kan in enkelspel (1 tegen 1) of dubbelspel (2 tegen 2) gespeeld worden. Bij een tenniswedstrijd wordt er meestal met het principe ‘best of three sets’ gespeeld. Dit betekent dat degene die het eerste 2 sets heeft wint.

Om een set te winnen moet je 6 games winnen, bijvoorbeeld 6-4. Uitzondering hierop is als het 5-5 staat. Er worden dan nog 2 games gespeeld. Bij 7-5 heeft de speler met 7 games alsnog de set gewonnen. Bij 6-6 wordt er een tiebreak gespeeld tot de 7 punten, zie 1.3 Tiebreak.

De punten telling bij een game is 15, 30, 40 en game, ofwel game winst. Een game moet je altijd met 2 punten verschil winnen, bijvoorbeeld game-30. Bij 40-40, ook deuce genoemd, krijg je eerst ‘voordeel’ als je het punt wint. Win je het volgende punt ook dan win je de game. Verlies je het punt wordt het weer 40-40.

Een tiebreak wordt gespeeld als het 6-6 in de set staat. De tiebreak beslist wie de winnaar van de set is. Een tiebreak is tot de 7 punten. Deze moet je altijd met 2 punten verschil winnen, bijvoorbeeld 7-5. Bij 6-6 blijf je spelen tot iemand 2 punten verschil heeft, bijvoorbeeld 9-7.